Greenpeace gör konst mot bitcoin

Klimataktivisten Benjamin Von Wong och Greenpeace har tillsammans tillverkat och ställer ut konstverkets “Skull of Satoshi”. Syftet med verket är att belysa bitcoins klimatpåverkan och man hoppas kunna påverka beslutsfattare finansiella institutioner att ta avstånd från bitcoin.

Konstverket är drygt 3,5 meter högt och innehåller bland annat rykande skorstenar som sägs representera utsläppen genererade av utvinningen av bitcoin. Ögonen är bitcoinsymboler och laser. Materialet till konstverket består av återvunnet elektronikskrot som Greenpeace menar symboliserar det elektroniska avfall gamla bitcoindatorer utgör.

Konstnären Benjamin Von Wong säger:

– Som konstnär och aktivist tror jag på konstens kraft att väcka samtal och inspirera till förändring. Tanken att vi har den unika möjligheten att radera klimatavtrycket motsvarigheten till ett helt land genom att fixa Bitcoin är så spännande för mig.

 

XRP sponsrar

Kryptovalutan XRP och företaget bakom, Ripple, har tidigare donerat 5 miljoner dollar till Greenpeace för att driva kampanjen “Change the code”, som man hoppades skulle få bitcoin att släppa “Proof of Work” – det som gör bitcoin till den säkraste kryptovalutan. 

 

Läs också: Vad är Proof of Work 

 

Bitcoiners berömmer 

Hårdnackade bitcoinentusiaster uttrycker på Twitter att det är en häpnadsväckande konstinstallation och att skorstenarna säkert kommer från fossilfria kärnkraftverk som använder sin överskottsenergi till att utvinna bitcoin. De menar också att ögonen påminner om laserögonen som många bitcoiners satt på sina avatarer. Bitcoiners gör tummen upp för konstverket och menar att kritikerna inte förstår vad bitcoin är.

 

https://bitcoinmagazine.com/culture/change-the-code-campaign-against-bitcoin

https://www.greenpeace.org/usa/news/artist-benjamin-von-wong-greenpeace-unveil-giant-skull-to-highlight-bitcoins-climate-impact/