Gamla mynt och dess historia

Btcswe News skrev nyligen en artikel att Riksbanken budgeterat att skrotat gamla mynt för 35 miljoner kronor under förra året. Riksbanken kunde med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen inte ge några detaljer kring försäljningen.

Vi ville dock djupdyka lite i de gamla myntens historia och värde.

 

Relaterad artikel: Riksbanken sålde skrot för 35 miljoner 

 

Guldmynt med kung Oscar II finns i valörerna 5, 10 och 20 kr. Dessa präglades från 1870-talet till början av 1900-talet. År 1920 och 1925 utkom även guldmynt med Gustav V i valörerna 5 kronor och 20 kronor. 

Även nuvarande kungen finns avbildad på guldmynt men de mynten har endast rollen som ceremoniella mynt eller samlarmynt och användes aldrig i kommersiell handel. Det finns 1000, 2000 och 4000 kronor guldmynt med nuvarande kung och även med Victorias bröllop på. Värdet på mynten vittnar om den urholkade köpkraften på kronan – eller om man hellre ser det som att guldpriset ökat. För 100 år sedan kostade ett guldmynt med kungen på 20 kronor, idag går ett liknande med ungefär samma vikt lös på 2000 kronor.

 

Se vårt instagraminlägg på temat

 

Silvermyntens historia 

Silvermynt var desto vanligare och helt naturligt att använda eftersom pengarnas värde backades upp av metallen. Enkronor, tvåkronor och femkronor var vanligt förekommande, liksom 10-öringen. Fram till 1942 innehöll svenska enkronor 80% rent silver. Efter 1942 minskades silverhalten till hälften samtidigt som enkronorna även gjordes något lättare. Sista enkronan med silverinnehåll gavs ut 1968 och sista tvåkronan med silverinnehåll 1966.

Anledningen att silvret minskade gradvis för att senare helt tas bort berodde på att silverpriset ökade. Med ökande silvervärde skulle silvret bli dyrare än myntets nominella värde. En femkrona i silver kunde helt plötsligt bli värd mer än fem kronor. Som av en slump ersattes silvret helt med en koppar-nickellegering bara ett par år innan den internationella guldstandarden föll 1971 och silver- och guldpriserna sköt i höjden.

Den som tittar i mormor och morfars gamla chiffonje kanske hittar gamla mynt där. En tvåkrona producerad mellan åren 1942-1966 har idag ett metallvärde på 45 kronor. En tioöring gjord mellan åren 1874-1962 har ett metallvärde på 4,63 kronor. 

 

Läs också: Sound money

Mer om gamla mynt: https://silverklubben.se/silvermynt/