Fysisk guldtacka med 1000 Bitcoin

Året var 2011 när Mike Caldwell från Utah i USA kom på iden att skapa fysiska bitcoins. Vid tidpunkten stod kursen på bitcoin avsevärt mycket lägre än idag och han skapade mynt med valörerna 1, 10, 25 BTC och guldpläterade tackor med 100 och 1000 BTC på. Det finns också mynt i solitt guld.

Mynten kallas Casascius och tillverkades mellan åren 2011 och 2013. Mike Caldwell tvingades lägga ner produktionen när myndigheterna uppdagade vad han gjorde. Eftersom Caldwell saknade tillstånd från Federal Reserve kunde han inte ge ut pengar. 

Flera andra varianter har gjorts efter Caldwells serie och det finns även mynt i valörerna 0.1 och 0.5 BTC i senare serier.

 

Single point of failure

Nu blott 10 år senare är fortfarande flera av mynten och tackorna ospenderade. De kan vara borttappade eller bortglömda. Enligt en bot som spårar myntens publika adress i blockkedjan är drygt 14 000 mynt med 1 BTC fortfarande aktiva medan 5500 har spenderats. Spenderats i detta fall är att plomberingen är bruten och bitcoinsen skickats till en annan adress. Vitsen med de fysiska mynten från början var att kunna spendera bitcoin utan att använda blockkedjan. 

Det finns 3 guldmynt med 1000 BTC och 2 guldtackor med 1000 BTC vardera kvar i cirkulation som inte spenderats. 

Varje mynts privata nyckel har haft manuell handpåläggning och därför finns det en risk att en databas med privata nycklar fortfarande finns. Om någon fortfarande har tillgång till databasen är det dock mest sannolikt att denna säkerhetslucka redan hade utnyttjats eftersom bitcoinkursen ökat markant under dessa 10 år.  

 

Samlarföremål

Casascius är idag hett eftertraktade samlarföremål och säljs med en premie på ca 10-20%. Men den mest eftertraktade serie 2 utgåvan kostar mer än så. De tidigaste mynten har ett stavfel i hologrammet, istället för Casascius står det Casacius på dessa dyrgripar som kallas “Error Coin”. Dessvärre är den första serien inte fullt så säker i sina detaljer utan ersattes av serie 2 efter drygt två månader. Serie två är samlarnas favorit och nyligen såldes ett 1 BTC mynt för 1.4 BTC på Scarce City som är en handelsplats och auktionssida för Bitcoinrelaterad konst och samlarföremål. 

Efterföljare

Många andra har också tillverkat fysiska Bitcoins men Caldwells serier är de första och mest etablerade. De dyker upp till försäljning på BitcoinTalk-forumet och Scarce City emellanåt.

Om du skulle bli erbjuden att köpa ett Casascius-mynt, ha i åtanke att om något låter för bra för att vara sant, då är det ofta det också. Det finns även en tredjepartsrisk med dessa mynt, att flera personer har tillgång de privata nycklarna som kan spendera coinsen.

https://scarce.city

https://medium.com/@melik_87377/casascius-coins-through-the-bitcoin-epochs-9f2472df8b8

 

https://en.bitcoin.it/wiki/Casascius_physical_bitcoins