FTX kryptokollaps: detta har hänt

Den 2 november läckte det ut uppgifter som avslöjade att Alameda Research, ett företag grundat av Sam Bankman-Fried, ägde omfattande mängder av ett token kallat FTT. Bankman-Freid är också grundare av världens, intill nu, femte största kryptobörs FTX. Internt på FTX har FTT-tokens använts som en slags altcoin, eller stablecoin, att använda främst på plattformen när användare “parkerat” sina investeringar efter att t.ex. ha sålt en kryptovaluta och väntat på rätt tillfälle att köpa en annan. 

I takt med att FTT ökade i popularitet och därmed kurs, har fler köpt in sig i detta token för att inte missa ytterligare uppgångar. FTX har också betalat ut yield och ränta i just FTT till användare som satt in andra kryptovalutor på plattformen mot löfte om stor passiv inkomst. När FTT:s kurs ökade gjorde det att Alamedas portföljvärde också ökade.

Kryptovalutornas luftslott 

När uppgiften att FTX och Alameda var tätt sammanbundna och att värderingen byggde på ett luftslott spred sig en oro på marknaden.

Ett bot-konto på Twitter som följer stora transaktioner via blockkedjeutforskare postade ett inlägg att 23 miljoner FTT-tokens, då värda drygt 600 miljoner dollar, skickats till kryptobörsen Binance. En förflyttning i den storleksklassen innebär ofta att en försäljning är nära förestående. Överföringen motsvarade drygt en femtedel av alla cirkulerande FTT-tokens.

 

Läs också: Vikten av att äga sina egna Bitcoin-nycklar 

Dementerade rykten

Alamedas VD gick ut i ett försök att lugna marknaden och investerare genom att dementera betydelsen av den läckta rapporten som påvisade att Alameda och FTX var tätt sammanbundna och att uppblåsta siffror inte var en särskilt stor grej. I en tweet skrev hon bland annat att det var en liten andel av kassan och att det fanns ytterligare 10 miljarder dollar i andra tillgångar.

 

Binance säljer sina FTT

Den 6 november skrev Changpeng “CZ” Zhao att Binance hade för avsikt att sälja alla sina FTT-tokens, men på ett sätt som skulle påverka marknaden minimalt. Beslutet grundade han på de uppgifter som framkommit om Alameda och FTX. Senare bekräftade “CZ” att de nyss nämnda 23 miljoner FTT-tokens som flyttats var Binances egna. 

Binance är världens största kryptobörs och deras ägande av tokens i världens näst största börs, en av deras främsta konkurrenter, kan tyckas märkligt. Även inom traditionell finans äger bankerna varandra och är det något finanskrisen 2008 lärde oss, så är det att om en faller får alla andra problem. 

“CZ” fick mothugg på Twitter av Alamedas VD som skrev att de gärna köpte alla Binances FTT-tokens för 22 dollar styck. Ett försök att spänna bågen och visa muskler som sedan visade sig saknas.

 

Relaterad artikel: Kom igång med en Bitcoinplånbok

Terra- och Celsius krascher i minne

Ryktena och den turbulens som startat ledde oundvikligen till att kunder började plocka ut sina tillgångar från FTX. En “bankrun” så att säga. Med årets tidigare kryptokollapser, och de följande konkurserna bland bolag som investerat i de andra luftslotten i färskt minne, var det få som ville riskera samma sak igen. 

Samtidigt som användarna köade för att få ut sina innestående medel dementerade FTX hela tiden att det skulle föreligga någon slags kris. Sam Bankman-Fried upprepade att allt var bra och att inga likviditetsproblem fanns. Enligt Bankman-Freid var bolaget solvent och påstod att de hade medel som gott och väl kunde täcka kundernas insatta pengar.

FTT:s kurs tappade 30% på kort tid och paniken blev mer påtaglig när det visade sig att det trots allt fanns en likviditetsbrist inom FTX. Binances VD uttalade att han eventuellt var intresserad att köpa den krisande konkurrenten och det fick marknaden att ta en lättnadens suck.

 

Binance drog sig ur

Bankman-Fried raderade sina tweets om att allt var bra och att tillgångarna var säkra samtidigt som FTX hemsida tillfälligt släcktes ner. Alamedas hemsida stängdes också en period och det kom rapporter att personalen skickats hem. 

Efter uppgifterna som framkommit sedan förslaget att ta över FTX gavs, meddelade “CZ” ett dygn senare att han inte längre var intresserad av att rädda det krisande bolaget.

“CZ” skickade även ett brev till sina anställda där han skrev att en kollaps av FTX skulle innebära en stor förtroendekris för hela branschen och hans avsikt hade varit att rädda företaget. 

 

Kaskadlikvideringar 

Turbulensen ledde till att stora likvideringar började. När flera parter är skyldiga varandra kapital är det i slutändan någon eller några som måste sälja sina innehav för att täcka förlusterna. FTX hade redan drabbats av “bankrun” och var hårt ansträngda. 

När stora mängder kryptovaluta når marknaden och säljarna är fler än köparna sjunker priset. De som satsat på att marknaden varit på väg uppåt och öppnat trades med förhoppning att kursen inte skulle ner mer, blev likviderade – vilket ökade säljtrycket ytterligare. 

Bankman-Fried vädjade till investerare om att få in mer riskkapital.

FTX hemsida är stängd för uttag och är just nu försedd med en varningstext att det inte går att ta ut kapital. Det är dock möjligt att sätta in pengar för den som skulle vilja förlora ännu mer. 

 

Btcswe – jobbar bara med bitcoin och vill utbilda

På Btcswe har vi valt att fokusera på bitcoin av den enkla anledningen att branschen är ung och ingen vet vart den är på väg. I år har vi alla kunnat se otaliga exempel på lovande kryptoprojekt och företag engagerade i krypto som inom loppet av bara några dygn gått från att vara bland världens största till att bli helt värdelöst. Kan det hända dessa, då kan det hända andra. 

Bitcoin lär överleva. På sikt är bitcoin det mest säkra även om det inte finns några garantier.

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Denna artikel är en sammanfattning av tweets och följande två artiklar.

 

https://cointelegraph.com/news/ftx-and-binance-s-ongoing-saga-everything-that-s-happened-until-now

https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/binance-to-acquire-ftx/