Fiat-storbank kallar bitcoin bedrägeri

Det var i en överläggning i House Financial Services Committee i onsdags som JP Morgans VD Jamie Dimon kallade bitcoin för ett decentraliserad ponzibedrägeri. Han menar att blockkedjan är en bra uppfinning och ser nytta med så kallade smarta kontrakt, men bitcoin ger han inte mycket för rapporterar Bloomberg.

Överläggningen handlade främst om bankens och Dimons syn på stablecoins och det lagförslag som senaten arbetar med. Bland att föreslås ett tvåårigt förbud mot nya algoritmiska stablecoins likt Terra-Luna som kollapsade tidigare i år. Förslaget innehåller även ett avsnitt att utreda hur stablecoins och Federal Reserve kan samverka. SEC,  Securities and Exchange Commission är också delaktiga i utredningen.

JP Morgan var den första banken som öppnade ett digitalt kontor i Metaverse och de har själva ett stablecoin kallat JPM COIN som går att handla via deras plattform Onyx. Nu söker JP Morgan mer personal till sin kryptosatsning.

– Jag är skeptisk till kryptovalutor, som jämförs med vanliga valutor, bitcoin är ett decentraliserat ponzibedrägeri, säger Jamie Dimon som själv är god för 1,4 miljarder dollar, och vars bank kan tillverka oändligt med fiatvaluta genom att skapa krediter som lånas ut till kunder mot ränta.