F.d. Binance-chef avslöjar

Binance USA:s före detta VD Catherine Coley benämns “BAM CEO A” i stämningen mot Binance, som tillsynsmyndigheten Securities and Exchange Commission (SEC) lämnade in den 5 juni. Hon har hållit en låg profil sedan hon lämnade företaget. Men hon har hörts i förundersökningen och lämnat vittnesmål till SEC under 2022 när myndigheten undersökte företaget för insiderhandel.

Detta vittnesmål har dykt nu upp igen som ett bevis i SEC:s nya fall mot kryptobörsen. Coleys vittnesmål från 2022 var ganska långt, då de utvalda avsnitten som utgör Utställning 86 i fallet har sidnummer som sträcker sig från 135 till 336. Dessa avsnitt handlar främst om separationen mellan Binance och Binance.US, vilket var ett av de stora påståendena i SEC:s stämning.

Coley var VD för Binance US från dess grundande 2019 fram till sin avgång 2021. Enligt SEC-stämningen var Binance:s VD Changpeng Zhao, även känd som “CZ”, involverad i rekryteringen av Coley, men hon blev snabbt frustrerad över Binance US:s brist på självständighet.

Stämningen citerar henne från vittnesmålet 2022: “Jag ville ha fullständig självständighet i allt, men det skulle inte nödvändigtvis vara möjligt eller möjligt vid den tiden, med tanke på vår beroende av vissa av de komponenterna [i fyra avtal om servicenivå med Binance.com].”

Avtalen om servicenivå mellan Binance och Binance.US var ett huvudavtal om tjänster, ett avtal om plånboksförvaring, ett licensavtal för programvara och ett varumärkesavtal. Plånboksavtalet irriterade särskilt Coley, som vittnade 2022: “Plånboken och förvaringen var något som jag ville ha åtminstone amerikansk medverkan i för att vi skulle ha kontroll över förvaringen av token.” Handelsdata täcktes av avtalen. “Jag ville ha kontroll över data och möjlighet att interagera med rådata i realtid”, sa hon.

Stämningen citerar också Coley från interna kommunikationer utöver vittnesmålet från 2022. Dessa inkluderar hennes referenser till Binance.US:s ansträngningar att få mer självständighet som “Projekt 1776” och en rak dialog om wash trading.