Extremt billigt att börja minea bitcoin

Det har sällan varit billigare att bli en bitcoinminer och själv validera transaktioner och skapa bitcoinblock. Just nu säljer Bitmain sin populära maskin S19Pro för 1900 dollar. För ett år sedan kostade samma maskin över 100 000 kronor. Värt att tänka på är att bitcoinkursen också stod högre för ett år sedan och att en miner i realiteten skapar pengar. Därför följer prissättningen på miners marknaden.

Priset på miners just nu är historiskt lågt, dels på grund av att det är bearmarket med sjunkande priser på kryptovalutor men också på grund av den globala energikrisen som fått elpriserna att öka dramatiskt. En annan orsak som också bidrar till det sjunkande priset på miners är att det bara är drygt 18 månader kvar till nästa bitcoin halving, som innebär att det dagliga utbudet av bitcoin halveras till 450 BTC från nuvarande 900 BTC. Det påverkar lönsamheten för miners och därmed också återbetalningstiden. 

 

Läs också: Vad är Bitcoin difficulty adjustment och hur fungerar mining?

 

Den som vill börja minea hemma har alltså ett gyllene läge just nu, åtminstone jämfört med de historiska priserna på maskinerna. Dock drar just s19Pro 3000 watt och kostar således en mindre förmögenhet att driva, om elpriset är rörligt. 

 

ETH mining avstannat

En annan marknad som dött helt är Ethereums mining. ETH gick som bekant över till proof of stake, och det innebär att den kryptovalutan inte utvinnas på samma vis längre. Detta har fått ETH-miners världen över att stänga av sina grafikkort och miningmaskiner. Några bytte till att minea den gamla ETH som kallas Ethereum CLassic, vilken fortfarande körs via proof of work-mining. 

 

De numera oanvändbara grafikkorten som miners haft kanske kommer ut på andrahandsmarknadne snart, till alla gamers stora glädje.

 

Relaterad artikel: Värma stugan med Bitcoinminer