Exekutiv order om reglering av kryptovaluta

Inom de närmaste dagarna förväntas USA:s president Joe Biden utfärda en executive order mot kryptovaluta enligt källor till Yahoo Finance. Btcswe har tidigare rapporterat hur amerikanska myndigheter förbereder för att försöka spåra, frysa och hantera kryptotransaktioner. År 1933 genomfördes Executive order 6102 om regering av guld, och namnet på den nya kryptoregleringen håller därför marknaden på sträckbänken. 

Målet är att ha en plan och en enhetlig syn på kryptovalutor och hur dessa skall regleras som också ska fungera jämsides med en eventuell digital centralbanksvaluta, CBDC. Berörda myndigheter arbetar med frågan och förväntas alltså snart lägga fram sina förslag. 

IMF, International Monetary Fund säger att kryptovalutor har en destabiliserande påverkan på de vanliga reglerade marknaderna samt hela länders ekonomier och arbetar därför aktivt med att hitta vägar att kunna reglera det. (Artikel IMF)

Vår svenska statsminister Magdalena Andersson har en högt uppsatt position inom det främsta rådgivande organet till IMF, Internationella monetära och finansiella kommittén, IMFC.

 

Relaterad artikel: Vikten av att äga sina egna Bitcoinnycklar

 

Flera aktörer samarbetar

Treasury Department kommer att ansvara för att sammanställa en rapport till president Joe Biden om hur man skyddar mot risker från kryptovalutor. För att få så bred syn som möjligt samarbetar flera myndigheter.

Den nya lagen, eller executive order, skall även behandla skyddsåtgärder för konsumenter, företag och investerare. Andra frågor som det kommer att ta upp inkluderar stablecoins, integritet och distribuerad ledger-teknologi (DLT).

Förra veckan lanserade Federal Bureau of Investigation (FBI) en ny enhet för att ta itu med kryptoexploatering och justitiedepartementet (DOJ) utsåg den första direktören för sitt nationella team för kontroll av kryptovaluta. Den amerikanska regeringen kommer också att titta på samordning med andra länder för att standardisera kryptoregler över landsgränser. 

Robert Ophèle, medlem av Financial Stability Board (FSB), sa nyligen att globala tillsynsmyndigheter: “går i full fart och att den nuvarande strukturen är inte längre lämplig för syftet med utvecklingen av gränsöverskridande digitala marknadsaktiviteter”.

 

Relaterad artikel: Certifikat eller riktiga Bitcoin: detta är skillnaden 

 

https://finance.yahoo.com/news/white-house-crypto-executive-order-011627874.html

https://news.bitcoin.com/us-president-biden-issue-executive-order-on-crypto/

https://news.bitcoin.com/us-federal-trade-commission-warns-cryptocurrency-scams-social-media/