EU vill reglera hela kryptoindustrin

Denna artikel är publicerad den 1 april och är en sammanfattning av gårdagens omröstning i EU-parlamentet. Artikeln är INTE ett aprilskämt även om det kan verka så.

Igår röstade den lagstiftande delen i EU-parlamentet igenom en lag som gör att alla plattformar som hanterar kryptovaluta skall öka sitt arbete mot penningtvätt och potentiell terrorfinansiering genom att samla in ännu mer uppgifter av sina kunder. Redan nu finns systemet med AML, Anti Money Laundering, och KYC Know Your Customer, som enligt lagstiftarna är ett skydd för konsumenten.

Lagförslaget måste godkännas av både parlamentet och nationella ministrar i EU-rådet för att kunna gå igenom som lag.

Den tidigare beloppsgränsen på 1000 EUR slopas och den nya lagen gör att varje transaktion oavsett storlek skall bli spårbar och fullt transparent i fråga om sändaren och mottagarens identitet. 

 

Relaterad artikel: EU ska rösta om att förbjuda kryptomining

Identitetskontroller vid varje transaktion 

Rent konkret innebär det nya lagförslaget att den som köper Bitcoin eller kryptovaluta på en handelsplats inte kan göra uttag till sin egna wallet utan att först bevisa att du äger den wallet-adressen. Det skulle kunna ske genom att du med dina privata nycklar signerar ett meddelande till kryptobörsen som då registrerar din wallet-adress i en databas innan dina kryptovaluta kan skickas.

 

Litet motstånd i EU

Få ledamöter i EU förstår vad Bitcoin är och hur det fungerar men deras beslut påverkar en hel bransch och i förlängningen hela ekonomin. Men en som uttryckte skepsis var EPP:s ekonomiska talesman, Markus Ferber som i ett e-postmeddelande på torsdagen till Coindesk skrev “Med detta tillvägagångssätt att reglera ny teknik kommer Europeiska unionen att hamna ytterligare bakom andra, mer öppna jurisdiktioner.”

Torsdagens omröstning skedde trots invändningar från stora branschaktörer inom krypto och från juridiska experter som varnade för att alltför hårdhänta integritetskränkningar kan möta juridiska utmaningar i EU-domstolar.

 

Bitcoin kan inte stoppas 

Rent praktiskt kan man inte förbjuda ett decentraliserat nätverk som Bitcoin. Sannolikt har myndigheter försökt attackera och stänga ner Bitcoin i det tysta under lång tid och det vi nås av i media är bara toppen av isberget. Det sista lagstiftarna vill är troligen att få just den här debatten publikt eftersom det kommer öka medvetenheten om bitcoins censurresistens. På kort sikt kan dock Bitcoin pris kurs minska på grund av ökad osäkerhet men varje gång Bitcoin attackerats har den kommit tillbaka starkare.

 

Bitcoin kommer överleva även detta och det finns inget som kan stoppa världens säkraste och mest decentraliserade nätverk.

 

https://www.coindesk.com/policy/2022/03/31/eu-parliament-votes-on-privacy-busting-crypto-rules-industry-rails-against-proposals/