El Salvadors president på plats i Turkiet 

El Salvadors president Nayib Bukele har just anlänt i Turkiet för att träffa president Recep Tayyip Erdogan i ett försök att öka samarbetet länderna emellan.

Bukeles besök kommer att äga rum i Ankara mellan torsdag och fredag, och kommer att innehålla möten med regering och företagsledare.

El Salvador har undersökt möjligheten för turkiska företag att investera i El Salvador, särskilt inom energi och turism. “Surf City”, den del av El Salvador där Bitcoin varit det prioriterade betalningsmedlet är något som kommer diskuteras.

Bukele har twittrat angående besöket och frågade bland annat sina 3,3 miljoner följare om han skulle “orangepillea” Turkiets president. Orangepilla är en referens till filmen The Matrix blå respektive röda piller. Orange piller är att lära sig om Bitcoin.

Kritiker har anklagat både veteranen Erdogan och Bukele för att försöka koncentrera överdrivet mycket makt till sig själva och vara diktatoriska i sina ledarskap. 

– Man kan såklart ha synpunkter på dessa båda ledare, men en diktatorisk president som vill ha total kontroll skulle troligtvis inte införa en Bitcoinstandard eftersom han själv inte kan styra valutan och därmed påverka eller styra penningmängden och i förlängningen folket, säger Christopher Eriksson VD på Btcswe.

El Salvador har ingen egen valuta utan använder US-dollarn och Bitcoin parallellt. Bitcoin och Lightning Network innebär att salvadoraner i andra delar av världen, t.ex. gästarbetare i USA kan skicka hem pengar till sina familjer till en bråkdel av kostnaden mot om det hade skett via affärsbankerna.

https://www.reuters.com/world/middle-east/el-salvador-president-meet-erdogan-turkey-this-week-2022-01-18/