Digital euro i begränsad mängd inom fyra år 

Den planerade digitala euron kommer få ett max-tak lovar Fabio Panetta som sitter i Europeiska Centralbankens styrelse. I samband med en presentation sade han att den digitala euron som kommer introduceras kommer ta ett tak på 1,5 biljoner euro.

Det var i början av april som ECB i en twittertråd skrev att man undersöker hur en digital euro skulle kunna se ut och komma att fungera. En rad olika aktörer har nu fått agera sakkunniga och lämna synpunkter när förslaget varit på remiss.

 

Läs även Inget beslut om digital Euro – ändå diskuteras detaljer 

 

Fabio Panetta tror att det blir skarpt läge med en introduktion av digitala euron inom fyra år. Endast 1,5 biljoner euro kommer skapas digitalt och det förklarar Panetta med att det skulle uppstå problem om medborgarna väljer att spara alla sina pengar digitalt. Vanliga banker och det finansiella systemet skulle märkbart känna av om allt blev digitalt enligt Panetta.

Utslaget per EU-invånare skulle 1,5 biljoner euro bli någonstans mellan 3000 och 4000 digitala dollar per EU-medborgare enligt ECB:s beräkningar rapporterar Watcher. https://watcher.guru/news/digital-euro-will-be-limited-to-1-5t-says-ecbs-fabio-panetta