Celsius skapar ny kryptovaluta för spekulation

Det var i juli i år som Celsius Network ansökte om konkurs till följd av en likviditetskris när bitcoinkursen sjönk och företaget hade tagit allt för stora risker med kundernas pengar. Celsius hade sitt ERC-20 token på Ethereums nätverk. 

Celsius affärsmodell gick ut på på att nytt kapital som tillfördes av insättare genererade en avgift som omvandlas till CEL-tokens och delades ut till personer som lånar ut kapital till nätverket. Det i sin tur fick CEL-token att stiga i värde, vilket gjorde att fler ser att kursen på coinet ökar och också vill investera. 

 

Skylda 500 000 kunder 5 miljarder dollar

En halv miljon kunder såg sina investeringar försvinna. Deras sammanlagda fordran på Celsius är 5 miljarder USD. Som kontrast till det är Celsius endast goda för 1,7 miljarder dollar och två tredjedelar av kundernas kapital är därmed borta. Dock är majoriteten av de 1,7 miljarderna låsta i miningutrustning, utestående lån och andra tillgångar. Endast 170 miljoner USD finns i likvider. Även om Celsius skulle sälja av alla tillgångar hade det fortfarande saknats 1,2 miljarder dollar. 

 

Läs också: Uppföljning Celsius kollaps

 

Skapar nytt token

För att få fram återstående del och betala sina borgenärer vill nu Celsius ska ännu en kryptovaluta enligt en läckt ljudinspelning från ett möte, rapporterar Coindesk. Den nya kryptovalutan skulle vara ett “wrapped token” som representerar den skuld Celsius har till kunderna i bitcoin, eteherum och USDC stablecoin. Detta nya coin representerar då den skuld som utgör skillnaden mellan de faktiska tillgångarna och skulden till kunderna.

Kunderna skulle därefter kunna sälja sina “wrapped tokens” efter en tid, eller trada dem på öppna marknaden. Den som tror på bolaget på lång sikt skulle kunna hålla coinsen.

– Detta är en bra lösning på, så här kan vi klara oss ur detta, ska ha Oren Blonstein, chef på Celsius ha sagt i den läckta inspelningen.

 

Varning

Alla kryptoprojekt är inte dåliga. Men Celsius är en påminnelse att det finns en hel del oseriösa projekt där ute. Den som förlorat pengar i Celsius har stora incitament att få detta nya coin att bli populärt för att själv få någon att sälja sin position till.