Celsius påminner om Terra Luna – stoppar uttag

 

Celsius har blivit en populär plattform för att tjäna passiv inkomst på kryptovaluta. Nyligen bevittnades kraschen i Terra Luna som likt Celsius erbjöd ofattbart bra villkor. Celsius opererar på Ethereums blockkedja som ett ERC20-token. 

Nyligen stoppades uttag från plattformen. Kunder som har coins där kunde inte ta ut eller flytta dem och personer som tagit ut lån och satt krypto i säkerhet blev likviderade under dagen när kryptomarknaden sjönk och deras säkerhet tappade i värde i förhållande till det uttagna lånet.

Affärsmodellen bygger på att det tillförs nytt kapital som och dessa genererar en avgift som omvandlas till CEL-tokens och delas ut till personer som lånar ut kapital till nätverket. Det i sin tur får CEL-token att stiga i värde, vilket gör att fler ser att kursen på coinet ökar och också vill investera. 

Så länge nya investerare tillkommer fungerar affärsmodellen men när krypto sjunker och färre använder Celsius tjänster hopar sig problemen, vilket vi sett nu. 

 

Svåra ord? Se vår ordlista 

 

 

Det är en större likviditetskris som försatt Celsius Network i situationen som gör att de har ont om likvida medel som kunderna kan ta ut. Celisus spelade högt med sina kunders pengar och hade flyttat betydande belopp till Anchor protokoll för att tjäna passiv inkomst via Anchos på Terras blockkedja. När det uppdagades att Celsius var investerade i dessa projekt och förlorat betydande belopp började ryktena att Celsius var näst på tur att gå under. 

I skrivande stund tyder allt på att Celsius har 17 900 av sina kunders Bitcoin i risk via Wrapped Bitcoin på Ethereums blockkedja som skulle kunna likvideras om kursen sjunker ytterligare. Genom att öka på insatsen har Celsius säkrat upp så ingen likvidering sker förrän vid en Bitcoinkurs på 18300 USD. Eftersom nivån är känd finns farhågor att det kommer att ske försök att pressa ner Bitcoins kurs till den nivån för att därför trigga ännu mer nedgång. 

 

Om något låter för bra för att vara sant är det ofta det

Det finns ingen fri lunch eller gratis pengar. På Btcswe fokuserar vi bara på Bitcoin. Den främsta anledningen till det är att Bitcoin är den största och mest etablerade kryptovalutan. Bitcoin är dessutom den enda kryptovalutan som inget företag eller enskild organisation står bakom och därmed kan kontrollera eller styra. Bitcoin är mer som ett protokoll eller nätverk likt internet självt. Bitcoins decentraliserade natur gör det extremt svårt att stänga ner.

 

https://bmpro.substack.com/p/celsius-exchange-halts-withdrawals?sd=pf&s=r

https://www.reuters.com/markets/currencies/japan-concerned-about-sharp-yen-falls-ready-act-says-top-govt-spokesman-2022-06-13/