Btcswe:s VD i paneldiskussion med vice Riksbankschefen

Bildmontage: Riksbanken Pressbilder

Under tisdagsförmiddagen arrangerades en paneldiskussion online med temat “Vår framtid i ett kontantlöst samhälle”. Huvudtalare var vice Riksbankschef Per Jansson. Med i panelen fanns även Christopher Eriksson, VD på Btcswe.

Ett tiotal inbjudna gäster medverkade i panelen som bjöd på en spänstig diskussion om både kontanter, digitalisering av bankväsendet och kryptovalutor. Vice riksbankschef Per Jansson tydliggjorde Riksbankens roll i transformationen från ett samhälle med kontanter till ett samhälle med digitala betalmedel. 

Christopher Eriksson pekade på vikten av skolan och utbildningsväsendets roll i finansiell utbildning och underströk ojämlikheten i att alla barn inte har samma förutsättningar att lära sig om finans och sparande hemma av sina föräldrar, varför skolan har ett ansvar att lära ut om ekonomi att rusta barnen för verkligheten de kommer möta som vuxna.

-Storbanker har varit grindvaktare av det finansiella systemet i hundratals år och har bestämt vilka som får delta och inte. Det har länge funnits ett uppdämt behov av bättre finansiella tjänster, vilket har gjort att ett nytt finansiellt system har växt fram där demokratiskt styre och finansiell inkludering är grunden, var ett av Christopher Erikssons inlägg.

Vidare nämnde Christopher att kryptovalutor kommer ha en stor roll i framtiden och nämnde särskilt Bitcoin och Lightning Network som banbrytande med snabba och nästan gratis transaktioner utan behov av en tredjepart.

 

Sofie von Krusenstierna och Philine Prinz var moderatorer och kommenterar initiativet till paneldiskussionen:

– Målet är att skapa en öppen dialog kring det finansiella samhällsläget. Vi vill ersätta finansiell okunskap och bristen på ekonomiskt självförtroende mot en konstruktivt plan framåt. Vid denna tredje upplaga kommer vi även blicka utåt och se till hur andra nationer gjort, för att på så sätt bredda våra perspektiv och dra lärdomar. Vi är glad över att vi nu, för första gången, även har unga representanter med i panelen.