Btcswe News har träffat Bitcoinprofilen Knut Svanholm

Knut Svanholm är en flitig skribent och bitcoinentusiast. Han har under de senaste åren blivit en välkänd profil i bitcoinkretsar. Förutom att han är aktiv på twitter har han skrivit tre böcker och en rad artiklar om bitcoin. 

För tillfället är Knut engagerad i arbetet med den svenska översättningen av The Bitcoin Standard och han är tillsammans med en grupp andra ekonomiexperter och bitcoinprofiler rådgivare till Maderias president. Som Btcswe News rapporterat tidigare undersöker Maderia möjligheterna att använda bitcoin i större utsträckning. Maderia är en del av Portugal men verkar som politiskt självstyrande. 

Knut är inbjuden som talare på den europeiska bitcoinkonferensen Baltic Honeybadger i september där han bland annat kommer prata om hur hans karriär inom bitcoin tog avstamp på just Baltic Honey Badger år 2019.

 

Knut, du är sannerligen i hetluften. Hur hinner du med allt?

Haha, jag tycker inte att jag hinner någonting! Det är fascinerande det där med tid, det kan kännas som att man knappt får gjort något alls på en dag, men sedan när man tittar tillbaks på hela året så blev det en hel del ändå. Nuförtiden så får jag väldigt mycket hjälp från communityt, så mycket av det du ser på nätet är någon annan som har hjälpt mig med.

 

Du är bara engagerad i Bitcoin. Vad skiljer Bitcoin från andra kryptovalutor?

Allt. Jag försökte sätta ihop det till en vetenskaplig princip i min andra bok “Bitcoin: Independence Reimagined”, som jag kallar The One Shot Principle.

Jag formulerar det så här:

“Absolute mathematical scarcity achieved by consensus in a sufficiently decentralized distributed network was a discovery rather than an invention. It cannot be achieved again by a network made up of participants aware of this discovery, since the very thing discovered was resistance to replicability itself.”

 

Du pratar i din bok om att inflation är stöld av tid. Hur menar du?

Tid är pengar. Eller det är åtminstone tänkt att vara det. Bitcoin är dock den enda typen av pengar som verkligen är en reflektion av hur begränsad mänsklig tid är, i och med bitcoins absolut begränsade i mängd. Om någon entitet i ett samhälle har rätt att trycka upp ny valuta så kommer den valutans värde att urlakas. Ett värde som egentligen ska representera värdet av människors tid. Därför är inflation ett slags tidsstöld.

 

Din bok Everything divided by 21 million är redan utnämnd till en bitcoinklassiker och titeln är spännande. Berätta om titeln. 

Är den det? Så trevligt! Titeln kommer från en mening i en artikel jag skrev för Citadel 21 Magazine redan i Augusti 2020 som hette “Deeper down the rabbit hole”. Artikeln lästes sedan in av Guy Swann och animerades för YouTube av Ioni Appelberg under titeln “Everything divided by 21 million”. Efter det har frasen och ekvationen med evighetstecknet i fått ett eget liv på nätet som meme och retweetats av bl.a. Adam Back och Michael Saylor. Jag kände mig nästan tvungen att skriva boken efter all uppmärksamhet meningen fick.

 

Vad innebär hyperbitcoinization?

Att alla människor på jorden slutar att acceptera något annat än bitcoin som betalning för sina varor och tjänster. Då bitcoin är så pass mycket bättre för dess användare än alla andra typer av pengar är detta oundvikligt för eller senare. Vi är lyckligt lottade som får uppleva de första faserna av hyperbitcoinization och bevittna denna enorma förändring av samhällsstrukturerna på hela planeten.

 

Allting delat med 21 miljoner låter ju bra.
Kommer vi uppleva Hyperbitcoinization det närmaste decenniet?

Vi kommer att få uppleva början av det, men total hyperbitcoinization kan ta flera hundra år. Processen kräver en omstrukturering av i stort sätt allt människor gör. Glöm månadslöner, inflation, krig, fact-checkers och tvångsfinansierade melodifestivaler. Det kommer inte att finnas alls lika mycket utrymme för politiskt trams i en bitcoinbaserad ekonomi.

 

Tack för intervjun och stort lycka till med ditt arbete.

 

Knut Svanholm finns på twitter som @knutsvanholm

 

https://twitter.com/knutsvanholm?s=21

 

Fler av Knuts artiklar har animerats av Ioni Appelberg och finns på Youtube. 

 

Artikeln Deeper down the rabbit hole för Citadel 21

 

Knuts Meme ∞/21M blev uppskattad och förvandlades även till en skulptur designad av bitcoinkonstnären Fractal Encrypt. Michael Saylor på MicroStrategy äger ett exemplar av infinity key som härrör från Knut Svanholms meme.

∞/21 är med anglosaxiskt datum för 21 augusti,  8 / 21, och det har i bitcoinkretsar kommit att bli Infinity Day.