Jerome Powell (BRRRRR-mannen) får 4 år till

Joe Biden meddelade under måndagen att han ämnar föreslå att ge Jerome Powell förnyat förtroende att verka som chef för för Federal Reserve, den amerikanska centralbanken i ytterligare fyra år. Hans mandat att sitta i FED:s styrelse sträcker sig dock till 31 januari 2028. Lael Brainard blir hans biträdande chef. Brainard sitter i FED:s styrelse sedan juni 2014 men arbetade som tjänsteman för styrelsen förut och har även arbetat för den tidigare presidenten Bill Clinton. 

I uttalandet från Vita huset  finns att läsa att landet står inför stora utmaningar, inte minst sedan pandemin och det kommer krävas stora ansträngningar och politiskt hantverk för att återstarta ekonomin och få amerikanarna tillbaka i arbete.

 

Vita huset skriver vidare:

Amerika behöver ett stadigt, oberoende och effektivt ledarskap hos Federal Reserve så att det kan främja sina dubbla mål att hålla inflationen låg och priserna stabila, samt skapa en stark arbetsmarknad som i stort sett gynnar arbetare med bättre jobb och högre löner. 

President Biden säger sig ha “fullt förtroende för Powell och Brainards erfarenhet, omdöme och integritet för att fortsätta leverera på dessa mandat och hjälpa till att bygga upp Amerikas ekonomi bättre för arbetande familjer.”

Det återstår fortfarande tre vakanta platser att tillsätta i styrelsen för Federal Reserve och president Biden har för avsikt att utse ledamöter under december. 

 

För många blev Powell ett känt ansikte under 2020 efter sin intervju med 60 minutes, där han sa att “FED enkelt trycker pengar digitalt och har översköljt systemet med pengar”, se klippet.