Breda fall på kryptomarknaden

Bitcoin och Ethereum är kraftigt ned och många mindre kryptovalutor med dem. Förra veckan genomgick Ethereum sin efterlängtade “the merge”, som tar kryptovalutan ett steg närmare det som ska bli ETH2.0. Ethereum har nu övergett den säkra och påkostade miningprocessen Proof-Of-Work för att istället utvinna nya coins via Proof of Stake.

 

Läs mer: Vad är POW och POS?

 

Bitcoin är nära sitt årslägsta och det råder stor osäkerhet på världens marknader. Räntan är högre än på länge och inflationen är på rekordnivåer. Under veckan kommer centralbankerna i USA, Sverige och Storbritannien att lämna sina räntebesked och de spås bli höjningar uppåt 100 punkter. Detta tillsammans med Vita husets politik för att nå klimatmålen påverkar bitcoin.

I ett dokument från amerikanska “Office of Science and Technology” står det att regeringen har ett ansvar att “skydda” människor från klimatförändingar och föroreningar orsakade av kryptovalutor. President Joe Biden uttalade förra veckan att bitcoin måste förändras i grunden och pekade på Ethereums övergång till Proof of Stake som en förebild för minskade utsläpp enligt Forbes.

Skulle bitcoins kod och miningsystem ändras faller hela syftet med bitcoin. Det som ger bitcoin värde är dess decentralisering, censur-resistens. Det faktum att politiker och banker inte kan påverka dess kod och monetära policy det det till den bästa formen av pengar.

Bitcoin är ett hot mot det finansiella systemet och politikers makt.

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.