Boende klagar på bitcoinmining

Boende i och runt staden Niagara Falls i Kanada och på gränsen mot USA har börjat klaga på den närliggande bitcoinminingens frekventa surrande. Ljudet av en bitcoinminer kan vara störande på nära håll. Vid det berömda vattenfallet finns tillgång till mycket hydroelektrisk kraft och där finns numera en stor mininganläggning. Företaget Blockfusion tog över en gammal fabrik där 2019 och har sedan dess byggt om den till en stor mininganläggning. 

 

Läs mer: Vad är Bitcoin difficulty adjustment och hur fungerar mining?

 

Fabrikens alla bitcoinminers och deras surrande kylfläktar retar nu alltså upp boenden i närheten som klagar på ljudnivån. Vattenfallets forsande ljud hördes tidigare 3 kilometer och nu menar grannarna att bitcoinmaskinerna överröstar vattenfallets ljud och att det påverkar deras nattsömn. 

 

Vissa boenden har gått så långt att de arrangerat demonstrationer och protester mot bitcoinföretaget och enligt lokala medier överöses stadshuset med klagomål. Företaget å sin sida har satt upp ljuddämpare och en stor plastskärm som tar bort bort mycket av ljudet, rapporterar Euronews