”Blockkedjan kommer att ersätta befintlig teknologi” – JP Morgans informationschef

JP morgan bank building

Lori Beer, informationschef på den amerikanska investmentbanken JP Morgan, uttalade sig under en presskonferens i Buenos Aires om att blockkedjan ”kommer att ersätta befintlig teknologi inom några år” enligt den argentinska webbsidan Cripto247.

Enligt Beer kommer vi i framtiden att se ”fler användningsområden för blockkedjan” och att  ”blockkedjan helt kommer att ersätta befintlig teknologi” istället för att som i dagsläget användas som ett komplement.

Beer förklarade för Cripto247 att JP Morgan använder sig av blockkedjeteknologi för att effektivisera och underlätta betalningar samt att lagra kundinformation. Beer förklarade mer ingående att banken idag har utvecklat en egen blockkedja som bygger på Ethereum. Hon sa även att blockkedjetekniken i sig ännu inte har löst problemen med skalbarhet och integritet, men att den är ett lovande verktyg för att motverka penningtvätt. Banken är ansluten till Hyperledger och Enterprise Ethereum Alliance och har som ambition att använda blockkedjan till att minska kostnader samt stödja utvecklingen av nya produkter.

När Beer blev tillfrågad om JP Morgans syn på kryptovalutor förklarade hon att banken endast stödjer investeringar i reglerade tillgångar men att de har en specialist som håller ett öga på kryptovärlden. Beer blev även ombed att kommentera bankens syn på Intial Coin Offerings (ICO’s) men valde att avböja.

Tidigare i augusti uttalade sig JP Morgans VD, Jamie Dimon att han var positivt inställd till blockkedjan och att banken experimenterar med olika blockkedjelösningar som högst sannolikt kommer att användas i framtiden. Denna positiva inställning kan sättas i kontrast till uttalandet Jamie Dimon gjorde i september 2017 där han sa att ”Bitcoin är värre än tulpanlökar” och att ”anställda som handlar med Bitcoin kommer att få sparken för att de är korkade”. Under början av 2018 gjorde Dimon en pudel där han tog tillbaka många av sina negativa uttalanden om Bitcoin.

I maj 2018, ansökte JP Morgan Chase om ett patent för ett peer-to-peer betalningsnätverk som bygger på blockkedjan. Tanken är att nätverket ska användas för både interna och externa banköverföringar. I patentet föreslås en betalningsprocess som i realtid hanterar betalningar via blockkedjan utan att behöva förlita sig på en tredjepart eller huvudbok med ett facit för alla transaktioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *