Blockkedjan används för att spåra diamanters ursprung

diamant mot svart bakgrund

Hong Kong-baserade smyckeskedjan Chow Tai Fook Jewellery Group ska börja använda blockkedjeteknologi för att spåra ursprunget av diamanter, rapporterar South China Morning Post den 12 september.

Chow Tai Fook har enligt rapporten påbörjat registreringen av diamanter på en blockkedjeplattform baserad på teknologi från IBM som utvecklats av startupen Everledger. Detta kommer att göra det möjligt för Chow Tai Fooks kunder att spåra ursprunget och äktheten av ädelstenar med hjälp av butikskedjans egen app. Projektet startade i augusti 2017 och knyter ett antal serienummer till specifika ädelstenar så att ursprung och transaktionshistoria enkelt kan autentiseras.

I dagsläget har företaget registrerat över 3 000 diamanter i fyra olika butiker och planerar att expandera med totalt 10 000 diamanter i tio butiker. Butiksansvarig Kent Wong, påpekar vikten av att konsumenter är medvetna om ursprunget av diamanter och att de själva enkelt kan spåra historiken.

”Förutom att göra det lättare för konsumenter att överblicka sina tillgångar på ett bekvämt och effektivt sätt, är det en långsiktig och ovärderlig investering som berikar kundernas kunskap om diamanter” – Kent Wong.

Chow Tai Fook följer i fotstegen av andra världsledare i ädelstensindustrin som redan har tagit hjälp av blockkedjeteknologi för att spåra deras produkter. Den globala diamantgiganten De Beers gick i maj 2018 ut med att de registrerat över hundra diamanter från gruvan till butiken med hjälp av sin blockkedjedrivna plattform Tracr.

De Beers menar att initiativet var branschens första och att ambitionen är att stärka förtroendet hos kunder och allmänheten genom att säkerställa att diamanterna är konfliktfria. Förutom det ska initiativet dessutom öka effektiviteten i distributionskedjan.

I april, gick flera industrijättar inom guld- och diamantindustrin ihop med IBM för att utveckla en blockkedja vars syfte är att spåra ursprunget av smycken. Projektet fick heta TrustChain och är ämnat att spåra ädelstenar och ädelmetaller från ursprungsstället till butiken.