Adam Back – Satoshi Nakamotos inspiration

Se intervjun med Adam Back på Youtube: Klicka här.

Adam Back är en äkta cypherpunk och pionjär inom bitcoin och kryptografi. År 1997 skapade Back systemet HashCash som skulle förebygga spam-mail. Han var dock involverad i försök att skapa digitala verifierbara kontanter innan det. 

HashCash fungerade så att användarens dator behövde lösa ett kryptografiskt problem som tog både tid och datorkraft. Därför var det osannolikt att någon skulle vilja göra detta extra arbete och därmed betala för att skicka spam. Mottagaren kunde via systemet verifiera att det var ett seriöst mail.

HashCash som produkt blev ingen succe men tekniken Adam Back upptäckte och utvecklade är det som ligger till grund för Bitcoins säkra och avancerade miningsystem med Proof-Of-Work som gör att det är extremt dyrt att skapa transaktioner men otroligt billigt att verifiera äktheten i dem. 

Adam Back finns citerad i Bitcoins Whitepaper och är således en av dem som på ett eller annat sätt bidragit till skapandet, eller upptäckten, av Bitcoin. Numera är Adam Back CEO för Blockstream som jobbar inom bitcoin på olika sätt. Bland annat genom bitcoin-satelliter i rymden. 

 

Läs mer om Bitcoins Whitepaper

 

Btcswe News träffade Adam Back

På den internationella Bitcoinkonferensne i Riga, Baltic Honeybadger fick Btcswe News utsände en chans att prata med Adam Back om bitcoins tidiga år och lite om mystiken kring Satoshi Nakamoto.

 

Adam Back fick mail av Satoshi Nakamoto

– Jag har aldrig träffat Satoshi, och så vitt jag vet har ingen annan heller gjort det. Jag tror jag var den första personen att få ett e-mail av honom i augusti 2008, säger Adam Back till Btcswe News utsände. 

Adam Back berättar att han och Satoshi hade kontakt på e-mail några gånger där de bland annat diskuterade citeringen av Backs arbete. Annars tror Back att andra personer hade mer kontakt med Satoshi om tekniska detaljer och bitcoins utveckling. Däremot var det Backs stora intresse för digitala kontanter som gjorde att han fortsatte vara engagerad i bitcoin och fortfarande är. 

 

Läs mer Vad är Proof-Of-Work 

 

Få tidiga bitcoiners kvar

Många andra tidiga bitcoinpionjärer har slutat eller gått vidare till andra projekt. Den mest kände, Hal Finney har dessvärre avlidit av ALS. Gavin Andresen som också var med tidigt engagerade sig starkt i den s.k. blocksize debatten, och förespråkade en kraftig förändring av bitcons kod, vilket fick honom att bli obsolet inom bitcoin-rörelsen. 

 

Konspirationerna kring bitcoin

Det är sällan man får chans att prata med någon som har Adam Backs expertis och som varit involverad så länge med god insyn. Det finns ett otal konspirationer kring bitcoin och spekulationer kring vem som egentligen är Satoshi Nakamoto pågår konstant. Vissa menar att amerikanska eller ryska myndigheter ligger bakom eller att det är en grupp hackers som vill störta hela finansiella systemet som skapat bitcoin.

 

Vem är Satoshi Nakamoto?

Adam Back som spenderat de senaste 20-30 åren inom datasäkerhet, kryptografi och experimenterande med digitala kontanter tror inte att det är en stor grupp eller myndighet som skapat bitcoin. Hans känsla då han har god insyn i hur det fungerar med kryptografi och hur smal den nischen är med personer som skulle kunna gjort det, är att det är en person, eller möjligen en liten grupp som ligger bakom.

 

Läs också: Rättegång mellan Faketoshi och Hodlonaut

 

– Allt digitalt lämnar spår och det är mycket osannolikt att det skulle gå att hålla hemligt om många personer var involverade. Satoshi sa på forumet att han funderat på en lösning under några år, så han utvecklade det själv innan han publicerade det, säger Adam Back.

Många hävdar att de är Satoshi Nakamoto

Varken vi på Btcswe eller Adam Back är intresserade av att veta vem Satoshi Nakamoto är. Hans, hennes eller gruppens identiteter är tämligen irrelevanta, då bitcoin vuxit sig så stort att det är lika självklart som elden eller yxan. Vi behöver inte veta vem eller vilka som uppfann elden för att kunna använda den. 

– Det finns nog ett halvdussin personer som hävdar att de är Satoshi. Det är svårt att bevisa motsatsen men det är högst osannolikt att någon som säger sig vara Satoshi är det, menar Adam Back.

Adam nämner boken Atlas Shrugged och bokens fråga “Vem är John Galt”, och han jämför det med mystiken kring Satoshi Nakamoto. Folk spekulerar i om det är Adam Back som i själva verket är Satoshi. Även Hal Finney och Nick Szabo har tillskrivits vara bitcoins skapare. Den öppna frågan om vem som är Satoshi fascinerar journalister och media som säljer lösnummer på att spekulera. 

– Jag tror att vi aldrig kommer få veta vem Satoshi är. Bitcoin har funnits i 13 år nu och inget har kommit ut. Skulle det funnits elektroniska bevis skulle de ha läckt ut och analyserats vid det här laget, säger Adam Back. 

 

Läs mer: Proof-Of-Work behövs

 

Bra att inte veta vem Satoshi är 

Adam Back är av uppfattningen att bitcoins skapare inte behöver vara känd och att det snarare är bra för bitcoin om skaparen förblir okänd. Nätverket växer utan ledning, VD och marknadsavdelning. Till skillnad mot övriga 20 000 kryptovalutor som alla har en styrelse, ledningsgrupp eller en grupp utvecklare som kan styra och kontrollera sitt coin, är det konsensus i hela bitcoins nätverk som avgör om och hur det skall utvecklas.

 

Se intervjun med Adam Back på Youtube: Klicka här.