Bitcoins hashrate på rekordnivå

2021 har varit ett fantastiskt år för Bitcoin och krypto. Vi har sett nya All-Time-Highs, tusentals nya spännande företag och projekt samt en aldrig tidigare skådad uppmärksamhet kring krypto i media. Krypto har bokstavligen exploderat under 2021 och vi är övertygande om att detta bara är början. 

2022 har däremot fått en trög start och bland de största 20 kryptovalutorna är det bara Chainlink som gått bra under årets första vecka. De allra flesta ligger mer än 10% back i år. Bitcoinkursen har sjunkit med drygt 12% den senaste sju dagarsperioden och kostar i skrivande stund 41 700 USD. Det är omkring 1 000 USD mer än botten som sågs i lördags. 

Bortser man från dollarkursen så har Bitcoin slagit andra rekord denna vecka. Hashraten var på sin högsta nivå någonsin, alltså den kraft som går åt för att skydda nätverket. Den har dock sjunkit tillbaka några exahashes per sekund sedan toppnoteringen, vilket kan ha att göra med Kazakstans nedstängning av internet.

 

Upp 200% sedan Kinas förbud 

Bitcoins hashrate är nu upp 200% sedan sommaren 2021 när många kinesiska miners stängde av sina miningriggar till följd av förbud och myndighetsbeslut. En del av hashraten flyttade till Kazakstan men störst del fördelades mellan andra länder. Oroligheterna i Kazakstan fick myndigheterna att stänga av landets tillgång till internet, vilket påverkade Bitcoins mining och hashraten har nu sjunkit en aning.

Hashrate och pris taktar inte alltid. Många menar att hashraten är en bättre framtidsindikator än dagspriset eftersom det är otroligt kostnadskrävande att minea. Miners skulle inte investera i mining om de inte hade en tro att kunna kunna tjäna på det framöver. När hashraten ökar mer än Bitcoinpriset blir det mindre lönsamt att minea eftersom det krävs mer datorkraft för att få en mindre belöning.

 

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.