Bitcoin föll under gamla ATH

Nyligen skrev vi hur bitcoin föll dramatiskt och eventuellt skulle kunna sjunka ytterligare.

För första gången gick bitcoinkursen ner under föregående cykels All Time High. Kursen sjönk till 18 750 USD, vilket är drygt 1000 USD lägre än prisrekordet från 2017. Historiskt sett har något liknande inte hänt förut och fanns knappt på radarn för de flesta analytiker och investerare. 

En dipp under gamla ATH skulle potentiellt kunna utlösa en ännu större krasch då ett stöd brutits. Kursen ser dock ut att ha stabiliserat sig över 20 000 USD nu, om än kanske tillfälligt. 

Sentimentet på marknaden har varit väldigt avmattat ända sedan Luna kollapsade. Ytterligare oroligheter på kryptomarknaden bland annat kring låneplattformen Celsius problem har fått investerare att avvakta och andra att sälja i förlust.

 

Bitcoinhalveringarnas roll

Bitcoin har hittills genomgått tre halveringar där blockbelöningen och således antalet nya bitcoins minskas med hälften. Varje halveringscykel har hittills inneburit att en ny lägstanivå i pris satts på bitcoin på grund av att utbudet minskar medan efterfrågan ökat.

I och med att ett av bitcoins narrativ fallit nu “den som sparat i bitcoin mer än fyra år har inte förlorat pengar” menar vissa att Bitcoin som store of value är död. 

Bitcoin är en idé som inte går att döda eller förbjuda. Så länge människor ser ett värde i bitcoin så kommer bitcoin finnas kvar. När andra inser att Bitcoin har värde kommer intresset öka igen och fler vill äga och ännu en ny lägstanivå kommer troligen sättas.

Bitcoin tickar på som vanligt med ett nytt block som produceras i genomsnitt var tionde minut. Bitcoin är den enda fria marknaden. Det finns inga bail-outs inom Bitcoin. När marknaden blir överhettad och bitcoin faller säljer personer utan övertygelse till personer med övertygelse. 

Bitcoin har hittills kraschat och dödförklarats över 300 gånger under sina 13 år.

 

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.