Bitcoin föll under 21 000 USD

Förra bitcoincyklens prisrekord var 19 800 USD. Aldrig tidigare har Bitcoin fallit under gamla All Time High men var fasligt nära i natt. Analytiker menar att om det sker nu kan kursen sjunka ännu lägre medan många menar att det vore osannolikt eftersom det skulle inbjuda till att försöka “front-run”, och alltså försöka köpa innan andra väntar på dippen som borde komma vid det scenariot. 

Bitcoin klassas som en risktillgång och i den osäkra miljö som världsekonomin just nu befinner sig i är det den typen av investeringar folk tenderar att göra sig av med för att ha fritt kapital. Ingen vet vad som skall hända med räntor och världsekonomin.

Det som spädde på osäkerheten på kryptomarknaden var att både Celsius Network och Binance stoppade uttag av kryptovaluta. För första gången sedan februari 2021 föll det totala värdet på alla kryptovalutor under 1 biljon US-dollar (1 trillion på engelska) och data från Coinmarketcap visar att 200 miljarder US-dollar utraderats sedan i lördags.

Bitcoin handlas just nu på sin lägsta nivå sedan slutet av 2020 och alla som köpte sina första bitcoin eller delar därav under 2021 eller i år är således på minus eller har redan realiserat sina förluster och sålt av.

Bitcoin kraschar ibland

Bitcoin har kraschat förut och kommer krascha igen. Svårigheten är att veta när det sker och hur länge det kommer hålla i sig. I mars 2020 rasade bitcoin till 3850 USD ett kort ögonblick när marknaderna såg sin härdsmälta då pandemin tog sitt grepp om marknaderna.

Dagens nivå på drygt 21 000 USD får erfarna bitcoins att dra på smilbandet. 

Många är nervösa och genomgår just nu sin första stora krasch. I november 2021 när Bitcoin stod på All Time High var det lätt att säga att “man skulle köpt när det var billigt”. Nu är det billigt men med det inte sagt att kursen kan sjunka ytterligare.