Bitcoin beslagtaget från pirattjänst

En man i Bromölla står åtalad för att ha sålt upphovsrättsskyddade mediafiler och ska enligt utredningen ha tagit betalt med Bitcoin. Polisen kunde konstatera att mannen sålt tusentals piratkopierade filmer  och ska även ha sålt olika kanalpaket via en digital streamingtjänst han själv satt upp illegalt på internet.

Mannen kunde knytas till brottet tack vare att han köpt domänen som tillhandahöll den illegala tjänsten i sitt eget namn. När Polisen gjorde husrannsakan fann man 400 000 kronor i en kryptoplånbok på mannens mobiltelefon och även en fysisk hårdvaruplånbok med en hittills okänd summa kryptovaluta. Polisen har inte lyckats komma in i den krypterade hårdvaruplånboken. 

Åklagare David Ludvigsson säger till Expressen att fler är inblandade men att de inte kunnat hittas än. Mannen åtalas för upphovsrättsbrott samt grovt bokföringsbrott och det har ett straffvärde på mellan sex månader och sex år i fängelse. 

 

Christopher Eriksson, VD på Btcswe kommenterar:

-Brottslighet har alltid funnits och kriminella har genom historien använt alla möjliga valutor och tillgångar för att flytta brottsliga medel. Bitcoin är tvärtom vad många tror en valuta som lämpar sig dåligt för brottslig verksamhet, då alla transaktioner är spårbara på den publika blockkedjan.