Bitboy stämde kritisk Youtuber – blir exponerad som bedragare

Youtubern Atzoy har gått igenom en uppsjö av den kända youtubern Bitboys videor. På Atzoys egen youtubekanal publicerades en granskning i november 2021 med titeln “This youtuber scams his fans – Bitboy Crypto”.

I Bitboys videor förekommer ofta granskningar och recensioner av nya kryptoprojekt. Det tittarna ofta missar är att Bitboy får bra betalt för dessa recensioner och att projekten många gånger är rena bedrägerier eller åtminstone svaga projekt som endast har värde just för att Bitboy lockar investerare dit.

Bitboy är välkänd inom kryptokretsar och har flera gånger försökt förutspå toppar och bottnar. Oftast har han fel och det har orsakat hans följare stor ekonomisk skada. Bitboy är noga att påpeka att hans youtubeklipp inte är ekonomisk rådgivning men han vet också att många som följer hans kanal är personer som söker snabba genvägar och utnyttjar desperationen det innebär. 

 

Krävde 75 000 dollar för psykisk stress

Den 12 augusti lämnade Bitbiy in en stämning riktad mot Atzoy, vars riktiga namn är Erling Mengshoel Jr, och krävde 75 000 dollar i skadestånd för att Atzoys video orsakat Bitboys företag skada och givit honom själv psykisk ohälsa. 

Sedan stämningen nu uppmärksammats har Bitboy valt att dra tillbaka stämningen och skriver till Atzoy “Okey, du vann. Synd att detta blev publikt”

 

Streisand-effekten

Bitboys val att stämma Atzoy har dragit ännu mer uppmärksamhet till Bitboys suspekta affärsmetoder. Originalvideon blev viral först efter att Bitboy krävde att den skulle tas ner och ville ha skadestånd. 

Detta kallas streisandeffekten och kommer från att sångerskan Barbra Streisand krävde att en bild av hennes hus skulle plockas ner från internet, vilket bara resulterade i att bilden spreds ännu mer. 

 

180 000 dollar samlades in till Atzoy

Eftersom Atzoy hotades med stämning startade fans (som kanske lurats av Bitboy?) en insamling för att hjälp Atzoy i händelse av att han skulle förlora i rätten. Sedan Bitboy drog tillbaka stämningen behövs inte pengarna från insamlingen och Atzoy har lovat att betala tillbaka det till donatorerna. 

 

 

Detta rapporterades först i Coindesk. 

https://www.coindesk.com/layer2/2022/08/24/bitboy-lost-his-lawsuit-the-instant-he-filed-it/