Både avslag och OK på ny ETF

Van Eck heter kapitalförvaltaren som var bland de första amerikanska företagen att söka tillstånd att starta en Bitcoin ETF (exchange traded fund). I fredags föll Bitcoinpriset på nyheten att företaget fick avslag på sin spot ETF, en fond som följer Bitcoinpriset i realtid. 

Däremot skall deras Futures ETF vara godkänd och börjar handlas imorgon tisdag. Van Ecks ETF blir i gott sällskap med Valkyrie och ProShares som lanserade sina Bitcoin ETF:er i oktober.

Van Eck räknas som en av tungviktarna inom kapitalförvaltning och finans. De var först i USA med att 1968 starta en börshandlad guldfond.

– Det känns inte som en slump att nyheten om listningen av Van Ecks Futures ETF kommer bara ett par dagar efter att SEC avslagit företagets ansökan om Spot ETF, som orsakade ett tillfälligt prisfall i Bitcoinkursen, säger Christopher Eriksson, VD Btcswe.

I sin motivering till avslaget av Van Ecks Spot ETF skrev SEC (vilket ungefär motsvarar r Finansinspektionen) att ETF:en inte uppfyller satta standarder för att “förebygga bedrägliga och manipulativa handlingar och praxis” eller “skydda investerare och allmänhetens intresse.”

Skillnaderna på spot ETF och futures ETF är många. Den mest uppenbara skillnaden är att en spot följer kursen här och nu medan en futures handlas mot ett framtida förväntat pris. I inget av fallen äger investeraren som köpt ETF:en några faktiska Bitcoin eller kontrollerar nycklarna till dem. Det är dock ett bra sätt att sprida medvetenhet om Bitcoin och ge fler prisexponing eller möjlighet att diversifiera sina investeringsportföljer. 

 

https://cointelegraph.com/news/vaneck-bitcoin-futures-etf-to-launch-on-cboe-on-nov-16

https://www.vaneck.com/se/en/our-firm/mission-and-history/