ATH följt av krasch – osäkerhet kring Evergrande

Under onsdagen sattes nya all time high på flera kryptovalutor, däribland Bitcoin och Ethereum. Rapporterna om högre inflation än beräknat fick troligen kurserna att öka och optimismen kring alternativa investeringar att tillta. Lyckan blev dock kortvarig för det dröjde inte många timmar innan kursen sjönk med nära 8% som mest till följd av oro på den globala finansiella marknaden. 

Evergrande är Kinas näst största fastighetsbolag och de har skulder motsvarande 300 miljarder USD. Företagets ekonomi har länge varit ansträngd och det har rapporterats att deras kassa är slut och en oro sprider sig att bolaget skulle kunna gå i konkurs till följd av en stämning. En konkurs i det gigantiska fastighetsbolaget skulle ge följdverkan i hela världsekonomin. Faran tros ha avvärjts om än tillfälligt under onsdagen när Bloomberg rapporterade att Evergrande betalat sina skulder enligt den avbetalningsplan som finns. 

Det spekuleras i om Evergrandes ekonomiska problem och osäkerheten kring stablecoinet Tether skulle kunna påverka Bitcoins kurs negativt då många växlar till sig Tether för att köpa Bitcoin. Det har ryktats att Tether har ekonomiska fordringar på Evergrande och att det skulle utgöra halva Tethers ekonomiska reserver. Detta förnekas av Tethers ledning men är en källa till osäkerhet i den korta tidsramen. 

https://cointelegraph.com/news/did-conflicting-reports-about-evergrande-defaulting-cause-bitcoin-to-tank