Ännu ett inflationsrekord sattes

Inflationssifforna för maj är ute och visar på en årlig inflationstakt på 8,6% i USA. I mars när årsinflationen var 8,5% menade experter skulle inflationen ha toppat och de var självsäkra när den i april sjönk till 8,3% 

Tvärtom ökade inflationen under våren trots att 60 centralbanker världen över höjt räntorna och därmed minskat möjligheten till billiga lån. Ökade räntor minskar marginalerna för såväl företag som konsumenter som behöver se över sina utgifter för att ha råd med stigande ränta och därför behöver välja bort annan konsumtion.

Matråvaror som köps i affären och tillagas hemma har stigit med 12% över en tolvmånadersperiod och bensin har ökat med 48% enligt nya inflationssiffrorna från USA. De svenska presenteras nästa vecka och lär följa samma mönster.

 

Läs också: Toppmöte om inflationen i USA

 

Ökningstakten på inflationen är den snabbaste på 40 år. Sist inflationen ökade i denna takt ändrades måttet för beräkningen och inflationen sjönk som följd.

– Det är oroväckande att ekonomer och experter i mars menade att en vändning var nära och inflationen skulle gå ner. Nu är inflationen på en högre nivå än då och vittnar om hur aningslösa dessa analytiker är. All prisökning går inte att skylla på krig och leveranskedjeproblem, det faktum att nya pengar utan bakomliggande värde pumpas ut i systemet är den främsta orsaken till den höga inflationen och den har inte toppat, säger Christopher Eriksson, VD på Btcswe.