Amerikanska bankjättar i pilotprojekt om CBDC

Tillsammans med den amerikanska centralbanken jobbar nu flera amerikanska storbanker och finansjättar på att implementera ett system för digital statsvaluta byggd på blockkedjeteknik. Via denna DLT, Distributed Ledger Technology, kan banker och andra aktörer flytta värde på ett effektivare sätt än idag då gamla banksystem är ineffektiva. Projektet sker inledningsvis i ett försök under 12 veckor. 

Det är bland annat HBSC, Mastercard, och Wells Fargo som i ett pressmeddelande tillkännagav att de ihop med Federal reserve skall lansera en plattform kallad RLN, the Regulated Liability Network. 

I beskrivningen kallas projektet för “proof of concept” och att man arbetar nära New York Innovation Center, som är en del av Federal Reserves New York.

Läs också: Svenska e-kronan världsledande i utformandet av CBDC

Detta är första steget mot en CBDC, Central Bank Digital Currency, och det vi skulle kalla en digital centralbanksvaluta. Som Btcswe rapporterat om tidigare jobbar Sveirge också med liknande lösningar.

Det kommer innebära en stärkt KYC och AML-reglering, vilket innebär att alla pengar skall vara fullt spårbara och möjliga att knyta till en identitet. Än så länge är allt ett test och enligt FED är det inte ens säkert det blir av i skarpt läge, rapporterar Decrypt.