Altcoins utklassar Bitcoin och Ethereum

Grafen visar Bitcoin dominance. Bitcoin nuddar nu 40% igen, vilket betyder att av den totala kryptomarknaden står Bitcoin för 40% och övriga 12000 altcoins för 60%

Att Bitcoin är hyggligt stabil runt 50 000 USD vid 40% kan betyda att pendeln svänger fort när investerare som tjänat mycket på altcoins vill börja diversifiera, t.ex. in i Bitcoin.

Största kryptovalutan blev omsprungen

En stor mängd altcoins har presterat avsevärt bättre än de två giganterna Bitcoin och Ethereum i år. Expertanalytiker från de etablerade bankerna och finanshusen menar att den trenden kommer hålla i sig även under 2022.

Allra bäst av de största kryptovalutona har BNB gått, handelsplatsen Binances eget token. Det har ökat med 1300% i år. Ethereum har stigit med 400% under 2021 och Bitcoin, i sammanhanget blygsamma 65%.

Andra altcoins som gått bra under 2021 är Solana och Fantom som gynnats av marknadens intresse i NFT och smarta kontrakt då de erbjduer olika lösningar för att möjliggöra just detta. 

Analysföretaget Arcane Research förutspår att Bitcoin kommer fortsätta tappa marknadsandelar till förmån för nya coins och tokens som är verksamma inom metaverse, DeFi och smarta kontakt. Arcane menar att den stora kampen nu bli mellan olika plattformar och blockkedjor som ska försöka ersätta och konkurrera ut Ethereum som grunden i det nya web3. 

 

Ny monetär policy

Ethereum å sin sida försöker bli mer som Bitcoin och har under året ännu en gång ändrat sin monetära policy för att efterlikna Bitcoin med begränsat utbud. Ethereum kallar detta för ultrasound money och många som har stora innehav med just Ethereum pratar om något de kallar the flippening, då de väntar att Ether ska flippa och gå om Bitcoin.

 

– Bitcoin gör det den alltid gjort. Växer och får fler användare. Bitcoin är den stabila kryptofarfar som ogillar förändringar och det är därför den är så robust och tillförlitlig. Bitcoins försprång på 10 år mot alla andra kryptovalutor är för stort för att hämta igen och alla coins som kommit efter Bitcoin har tillkommit med vetskapen om Bitcoin. Big Bang skedde också bara en gång. Digital absolut knapphet kan bara uppfinnas/upptäckas en gång. Därmed inte sagt att altcoins kan ha användningsområden eller öka i värde men det är olika kategorier av coins, säger Christopher Eriksson VD på Btcswe.

 

Bäst presterande kryptosarna 2021

En parameter när man värderar kryptovalutor är dess marketcap. Det krävs stora mängder kapital för att flytta priset på Bitcoin som har en marketcap på drygt 1 biljon US-dollar. Mindre altcoins med några miljoner US-dollar i total Marketcap kan röra sig våldsamt upp och ner beroende på vad personerna som äger mest coins gör.

Ofta, men inte alltid, är det organiserade pump-and-dump bakom kryptovalutornas stora rörelser, där några först köper på sig en mängd krypto för att sedan locka in nya spekulanter att sälja till – eller dumpa sitt innehav på.

Coinsen med största ökningarna 2021:

Gala (GALA) — +212,036% — Market Cap Dominance: 0.16%

Axie Infinity (AXS) — +18,957% — Market Cap Dominance: 0.29%

Content Value Network (CVNT) — +18,572% — Market Cap Dominance: 0.00%

Terra (LUNA) — +17,589% — Market Cap Dominance: 1.34%

The Sandbox (SAND) — +17,497% — Market Cap Dominance: 0.24%

Solana (SOL) — +15,217% — Market Cap Dominance: 2.43%

Denna text ska inte ses som finansiell rådgivning. Investering i Bitcoin är förknippad med risk och du kan förlora hela eller delar av ditt kapital. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

https://economictimes.indiatimes.com/markets/cryptocurrency/forget-bitcoin-and-ether-no-3-cryptocurrency-is-the-real-outperformer/articleshow/88582823.cms

https://news.bitcoin.com/this-years-top-10-crypto-asset-gainers-outshined-btcs-and-eths-12-month-returns/