Alla större valutor kollapsar

Inte bara bitcoin har haft det tufft sista tiden. Även vanliga valutor backar. I natt föll det brittiska pundet till sin lägsta nivå i förhållande till amerikanska dollarn sedan år 1971. Året som USA:s president Richard Nixon klev av guldstandarden och därmed ritade om den världsekonomiska kartan. 

USA Dollar Index, DXY, består av en sammanvägning av flera valutor, vars länder är strategiska handelspartners med USA. Genom att titta på DXY går det att se valutornas styrkeförhållande sinsemellan. För närvarande är indexet på sin högsta nivå på flera decennier och många tolkar det som att dollarn är urstrak.

I själva verket tappar alla fiatvalutor i värde just nu. Det går bara lite långsammare för dollarn. Brittiska pundet har tappat 23% mot dollarn det senaste året och japanska Yen 19%. Euron har tappat 20% i förhållande till dollarn de senaste 18 månaderna och den svenska kronan 26%.

Det går utför för alla valutor men dollarns status som världens reservvaluta gör att den faller lite långsammare och att den inte har något att mätas mot i sin tur.

 

CNBC

DXY chart