8.5 Bitcoin för en dagstidning

Idag börjar Bitcoin Conference i Miami. Drygt 20 000 Bitcoinentusiaster från hela världen samlas under fyra dagar för att mingla, lyssna på föreläsningar, umgås och utbildas. 

På förra årets konferens offentliggjorde El Salvadors president Nayib Bukele att landet skulle gå över på Bitcoinstandard. I år har Jack Mallers och flera andra Bitcoinprofiler utlovat större nyheter.

Konst och samlarobjekt växer

Årets upplaga av Bitcoinkonferensen bjuder även på en utökad avdelning för konst och design med koppling till Bitcoin. Vi skrev häromdagen om svenska Lisa Törner som ställer ut sin Bitcoinkonst jämte andra stora artister inom Bitcoin som Trevor Jones, Lucho Poletti och Martin Fischer med flera.

 

Ett stycke Bitcoinhistoria 

Ett av objekten som går under klubban på den samlar- och konstauktion som ska hållas är den ikoniska dagstidningen från den 3 januari 2009 med rubriken “Chancellor on brink of second bailout for banks” som är den text som finns med i det allra första Bitcoinblocket som bevisar att Bitcoin inte Pre-mineats i förväg.

 

Finns kanske bara 5 exemplar kvar

I takt med Bitcoins popularitet har även intresset för denna första tidning vuxit. Där och då var Bitcoin inte så speciellt och folk slänger gamla dagstidningar. Enligt Bitcoinentusiaster som länge letat efter ett exemplar av tidningen finns bara omkring 5 kända exemplar i världen kvar utöver The Times eget arkiv. 

 

Kan inte upprepas igen

Dagstidningen som kom ut i höstas när El Salvador gjorde Bitcoin till giltigt betalningsmedel distribuerades och köptes upp av Bitcoiners runt hela världen och här är ett utmärkt exempel på hur Bitcoin bara kan skapas en gång. Alla kryptovalutor som kommit efter Bitcoin och alla dagstidningar om Bitcoin som kommit efter denna tidning har tillkommit med vetskapen om originalen och personer har försökt dra fördelar av det. Intresset för denna första tidning har vuxit likt Bitcoin och utbudet är begränsat. 

 

Reservationspris 8.5 BTC

Exemplaret som bjuds ut nu har ett reservationspris på 8.5 BTC och säljaren köpte det år 2012 från en brittisk presentwebbplats som specialiserat sig på att sälja gamla tidningar, riktade mot personer som vill köpa en gammal tidning som en födelsedagspresent till en vän, samma dag som vännen föddes. Vanligtvis har presentföretaget endast 5 exemplar i lager av varje dagstidning. 

 

Tidningen som säljs nu är den som har skannats och fotograferats för Bitcoin-communityt och finns fotograferad på Bitcoin Wiki, https://en.bitcoin.it/wiki/Genesis_block

 

Länk till auktionen: https://scarce.city/auctions/satoshi-times