100 miljoner dollar till WorldCoin – skapat av OpenAI

Open AI planerar att skapa ett globalt identifikationssystem genom irisavläsning för att möjliggöra tillgång till en global valuta gratis.

Sam Altman, chef för OpenAI, är nära att säkra cirka 100 miljoner dollar i finansiering för sitt planerade användande av irisavläsningsteknologi för att skapa en global kryptovaluta vid namn Worldcoin. Enligt tre personer med insyn i affären är Worldcoin i avancerade diskussioner för att säkra nya pengar i förberedelse inför lanseringen om några veckor, uppger Financial Times.

 

Se också äldre artikel: Open AI:s VD låg bakom WorldCoin

 

Gruppen inkluderar både befintliga och nya investerare, enligt en av personerna. Tidigare investerare i företaget inkluderar Khosla Ventures och Andreessen Horowitzs kryptofond, samt FTX-grundaren Sam Bankman-Fried och internetentreprenören Reid Hoffman.

Worldcoin grundades av Altman och Alex Blania 2019. Företaget har hållit en låg profil jämfört med OpenAI, skaparen av ChatGPT, som tidigare i år ingick ett miljardavtal med Microsoft.Men Worldcoin har ändå stora ambitioner och planerar att använda irisavläsningsteknologi för att skapa ett globalt identifikationssystem som kan användas för att få gratis tillgång till sin egen globala valuta, Worldcoin.

En tokenförsäljning på 100 miljoner dollar tidigt förra året värderade företagets totala utbud av tokens till 3 miljarder dollar, enligt techfokuserade publikationen The Information.

Men kryptovalutor och projekt har sedan dess upplevt ett tufft år. Kollapsen av Sam Bankman-Frieds kryptobörs FTX i november förra året accelererade den kraftiga nedgången och utlöste en våg av kryptovalutabolagskonkurser.

FTX stöddes av riskkapitalfonden Sequoia Capital, Chase Colemans Tiger Global Management och Thoma Bravo. 

 

Worldcoins ledning säger att deras tillvägagångssätt tar itu med två problem som har uppkommit till följd av artificiell intelligens ökande sofistikation: att skilja mellan människor och botar, samt att erbjuda en form av universell basinkomst som kan lindra konselvenskan av att folk förlora jobben på grund av AI.

En nyckel i företagets planer är en sfär som “använder irisbiometri för att fastställa en individs unika personlighet och skapar sedan en digital World ID som kan användas pseudonymt i en mängd olika vardagsapplikationer utan att avslöja användarens identitet”, enligt företaget.

När användarna har etablerat sin identitet kan de få gratis Worldcoin-tokens, säger företaget.

Worldcoin har fått kritik för olika frågor, framför allt att biometrisk avläsning innebär integritetsrisker. En del av deras webbplats som ägnas åt att hantera frågor om detta och påtalar också att enheten inte kommer att skada användarnas ögon.

Efter att ha testats länge kommer produkten lanseras inom sex veckor.